Print this page

Događanja

Predstavljanje knjige „One misle da smo male“


Kategorija: Dječji odjel
Predstavljanje knjige „One misle da smo male“

15. 02. 2011.  u Čitaonici je predstavljena knjiga za mlade, književnice Julijane Matanović i liječnice Anke Dorić: "One misle da smo male", književno-dokumentarna priča o majci i kćeri i njihovoj borbi s bolešću. 

Kako bi se ovaj problem približio ponajprije mladoj populaciji, stvorile su književno dokumentarnu priču o jednoj ženskoj sudbini. Autorice nastoje senzibilizirati ne samo mlade ljude nego i širu javnost na važnost prevencije, poštujući načela ljudskih prava i etičke okvire Globalne strategije o prevenciji i kontroli HPV-a i drugih spolno prenosivih infekcija.  Autori knjigom žele pridonijeti širenju istinitih informacija i stručnih spoznaja o mogućnostima prevencije i liječenja HPV infekcije. Ciljne skupine su primarno mlada populacija, te njihovi roditelji i učitelji.

ŠTO JE TO HPV I KOLIKO SE ČESTO POJAVLJUJE?

S prevalencijom od 9-13%, odnosno oko 630 milijuna zaraženih u svijetu, infekcija humanim papiloma virusom (HPV) najčešća je spolno prenosiva bolest među mladom populacijom. U Hrvatskoj svake godine od raka vrata maternice oboli oko 400, a umre oko 200 žena. Ustaljena citološka metoda probira (Papa test) kojom se bolest otkriva na vrijeme i HPV-DNA test za potvrdu infekcije i određivanje HPV genotipa dostupni su u zdravstvenoj zaštiti. U preventivnim mjerama, osim organiziranog programa probira na nacionalnoj razini, neizostavan je dio primarne prevencije i suvremeni program spolnog odgoja o odgovornom spolnom ponašanju. Međutim, informiranje o HPV infekciji još je uvijek nedostatno u svijetu i u nas, a svijest o značaju prevencije nedovoljno razvijena, osobito među spolno aktivnim tinejdžerima i adolescentima, mladoj populaciji koja je ne samo najviše pogođena nego i misli da je dobro informirana, a zapravo stječe „znanja" o spolnim bolestima iz najčešće nepouzdanih i senzacionalistički intoniranih izvora, na pedagoški i socijalno-zdravstveno neprikladne načine.