Print this page

Događanja

Što je zavičaj - učimo u Knjižnici


Kategorija: Studijski odjel i čitaonica
Što je zavičaj - učimo u Knjižnici

Dana 15. veljače 2012. učenici 3. a razreda Osnovne škole Antuna Kanižlića, pod vodstvom učiteljice Elvire Baričevac, posjetili su Gradsku knjižnicu i čitaonicu Požega. Jedan školski sat održan je na Odjelu zavičajne zbirke „Possegana", te na Odjelu stare i rijetke građe „Rara".

Učenici su imali priliku vidjeti i doživjeti neke od najstarijih knjiga koji se čuvaju u fondu Gradske knjižnice. Pregledali su nekoliko udžbenika iz sredine 19. st., te su zaključili kako su njihove školske muke danas ipak puno manje u usporedbi s djecom koja su nekada morala učiti i na latinskom i na njemačkom jeziku.

S velikom pažnjom i divljenjem slušali su priče o znamenitim Požežanima: Antunu Kanižliću, Juliju Kempfu, Dobriši Cesariću, Miroslavu Kraljeviću, Franji Cirakiju, Vjekoslavu Babukiću... Pažljivo su prelistavali prvi hrvatski moderni roman tiskan u Požegi - Požeški djak, kojega je napisao Požežanin Miroslav Kraljević, a koji je tiskan upravo u Kraljevićevoj tiskari - prvoj tiskari u Požegi, te drugoj po redu po starosti u Slavoniji (odmah iza one najstarije koja je osnovana u Osijeku), zatim su, tražeći ilustracije, proučavali prvi časopis tiskan u Slavoniji na hrvatskom jeziku - Slavonac, te su zaključili kako su današnji časopisi za djecu ipak malo zanimljiviji.

U rukama su držali prvo izdanje knjige koju je napisao znameniti Požežanin po kojemu je njihova škola dobila ime - Svetu Rožaliju Antuna Kanižlića, te su s velikim zanimanjem ponavljali neobičnu riječ „rokoko" po kojoj je upravo Kanižlićeva knjiga jedinstvena u povijesti hrvatske književnosti.

No kako se ne bi obeshrabrili, pa pomislili kako su velikani stvar prošlosti, imali su priliku vidjeti i predivne slikovnice mlade autorice iz našeg zavičaja - Maje Gjajić, djevojčice koja je tek s 11 godina objavila svoju prvu knjigu!

Tada su se uvjerili kako je svatko od njih velikan, te kako svatko od njih, ukoliko voli istraživati i čitati, ima svoje mjesto u požeškoj zavičajnoj zbirci.