Print this page

Događanja

Učimo o zavičaju - povijesni pregled izdanja Matice hrvatske


Kategorija: Studijski odjel i čitaonica
Učimo o zavičaju - povijesni pregled izdanja Matice hrvatske

U sklopu projekta Gradske knjižnice i čitaonice Požega „Učimo o zavičaju“, kojega vodi magistra bibliotekarstva Dijana Klarić, a u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Požegi, 11. veljače održano je prigodno predavanje o Matici hrvatskoj učenicima trećeg razreda Opće gimnazije, u prostoru Čitaonice Gradske knjižnice i čitaonice Požega.

Magistra arheologije i povijesti Marijana Matijević kroz multimedijalno predavanje i razgovor s učenicima, dala je povijesni pregled rada Matice hrvatske, kao i povijesni pregled rada Ogranka Matice hrvatske u Požegi.

O najvrednijim izdanjima Matice hrvatske koja se čuvaju u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega, kao i o najvrednijim knjigama koje su napisali Požežani, članovi Matice hrvatske govorila je magistra bibliotekarstva Dijana Klarić.

Učenici su imali priliku prelistati prvu knjigu koju je izdala Matica hrvatska – „Osmana“ Ivana Gundulića tiskanog 1844., zatim „Ilirsko-nemačko-talianski mali rečnik“ (1846. – 1849.) Josipa Drobnića koji sadrži također Babukićev predgovor, ali i prištampanu Babukićevu „Osnovu ilirske gramatike“ na talijanskom i njemačkom jeziku.

Zanimljivo je bilo vidjeti reakcije učenika na knjigu „Različite piesni“ (1847.) Ivana Gundulića na kojoj su učenici mogli vidjeti čak dva ex librisa – Krunoslava Thallera i Julija Kempfa. Veliko iznenađenje izazvala je i knjiga „Razgovor ugodni naroda slovinskoga“ Andrije Kačića Miošića koja također sadrži Babukićev predgovor, ali i njegov ex libris i posvetu u kojoj svoju knjigu poklanja nećakinji Vjekoslavi Dobrovicki!

Osim ovih, učenicima su predstavljene i mnoge druge vrijedne knjige u izdanju Matice hrvatske, a koje se čuvaju u Zavičajnoj zbirci „Possegana“, privatnim knjižnicama Franje Cirakija i Julija Kempfa, te u Zbirci starih i rijetka knjiga „Rara“.

Fotoalbum