Print this page

Događanja

Stručni skup povodom 170. obljetnice utemeljenja knjižnice


Kategorija: Općenito
Stručni skup povodom 170. obljetnice utemeljenja knjižnice

09.11.2015. stručni skup "Narodne knjižnice u novim prostorima - spoj tradicije i suvremenosti" organiziran je uz potporu Ministarstva kulture RH povodom obilježavanja 170. obljetnice djelovanja Gradske knjižnice i čitaonice Požega.

Na skupu je predstavljena bogata povijest knjižnice koja veže vrijeme hrvatskog narodnog preporoda i osnivanja Čitaoničkog društva s današnjim vremenom kada knjižnični programi nerijetko prelaze zidove same knjižnice. Uz to, na osnovu iskustva u procesu adaptacije i dogradnje požeške knjižnice, govorilo se i o novim društvenim ulogama knjižničnih prostora i njihovoj uskoj povezanosti s arhitekturom.

"Ako govorimo o knjižničnim prostorima onda govorimo i razmišljamo o knjižničnim programima, ali posredstvom onih novih, suvremenih potreba korisnika koje su sve zahtjevnije i konkretnije jer korisnici danas traže knjižnice koje su udobne za boravak, koje pružaju informaciju, bilo da se radi o staroj knjizi ili o e izboru građe. Knjižnica jednostavno mora ponuditi ugodan i udoban prostor koji je informacijski dobro opremljen kako bi zadržala korisnika i, na kraju krajeva, postala ono što joj je i tendencija u suvremenom knjižničarstvu, a to je treći životni prostor za svoje građane " rekla je Aleksandra Pavlović, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice.

Stručni skup uveličali su gradonačelnik Vedran Neferović, predstavnica Ministarstva kulture, Odjela za promidžbu knjige i čitanja Dubravka Đurić Nemec, zamjenik župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha,  pročelnica društvenog odjela županije Vesna Vlašić.

Program Stručnog skupa

Publikacija

Fotogalerija 1

Fotogalerija 2

Iz medija:

Video - Knjižnice kao treći životni prostor građana

Knjižnice nisu samo čuvarice baštine pisane riječi, one su duh i identitet

Kao dom: ¨Knjižnice nisu skladišta, već treći životni prostor¨

Stručni skup povodom 170. godina utemeljenja Gradske knjižnice Požega

U čast 170. godina požeške knjižnice: Stručni skup o spoju tradicije i suvremenosti u prostorima knjižnica