3. 10. 2022.

Događaji, izvješća

Ivana Maričević

U Gradskoj knjižnici Požega obilježen je Tjedan cjeloživotnog učenja, nacionalna obrazovna kampanja koja se provodi s ciljem podizanja svijesti o važnosti obrazovanja te promoviranja kulture učenja. 

U okviru kampanje svake se godine organiziraju brojne aktivnosti kojima se građane potiče na uključivanje u proces cjeloživotnog učenja, a 2022. Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih od 26. rujna do 2. listopada 2022. godine, u sklopu ESF projekta Promocija cjeloživotnog učenja faza II, organizirala je 16. Tjedan cjeloživotnog učenja. 

U nastavku saznaj koje su aktivnosti u sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja provedene u tvojoj Knjižnici!

Ponedjeljak, 26. rujna

Pričom te zovem – dvije pripovjedne predstave za djecu

Na Dječjem su odjelu Knjižnice, u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Obris, održane dvije pripovjedne predstave u izvedbi Margarete Peršić, slikarice, ilustratorice, lutkarice i pripovjedačice koja je u svojem nastupu kombinirala elemente pripovijedanja (storytelling), pantomime i teatra. Koristeći se mimikom, gestama, govorom tijela te glasovnim varijacijama koje je zahtijevala i od svoje publike, omogućila je izniman audiovizualni doživljaj i izazvala posebno oduševljenje te uključenost djece u same događaje i uloge koje priča nosi. U pripovjednoj predstavi za djecu vrtićke dobi sudjelovala su djeca iz Dječjeg vrtića “Radost”, a učenici četvrtog razreda Osnovne škole Antuna Kanižlića sudjelovali su u predstavi za osnovnoškolce.

Jelena Radanpredstavljanje knjige Zeda 

U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Obris, u Dvorani mudrosti organiziran je književni susret s poznatom glazbenicom Jelenom Radan koja je tom prilikom predstavila svoj prvi roman za djecu Zeda – Rejna Zum u Zemlji djece. Predstavljajući svoj prvijenac učenicima petih razreda, autorica je oduševljenu mladu čitateljsku publiku upoznala s protagonisticom, jedanaestogodišnjom djevojčicom koja otkriva jedan izmišljeni svijet s novim bićima pozivajući ih na čitanje te stvaranje vlastitih doživljaja.    

Kako do besplatnog obrazovanja?

U organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Požega i CISOK-a Požega održano je predavanje s ciljem predstavljanja sustava vaučera za obrazovanje koji je u primjeni od 1. travnja 2022. godine. Tom su prilikom svi zainteresirani mogli saznati osnovne informacije o obrazovanju pomoću vaučera, načinu prijave, ponudi programa te pravima i obvezama u slučaju uključivanja. 

Utorak, 27. rujna     

Informacijska pismenost i cjeloživotno učenje

U Dvorani znanja održano je edukacijsko predavanje namijenjeno srednjoškolcima i studentima koji su tako imali priliku saznati više o najvažnijoj kompetenciji 21. stoljeća, relevantnim informacijama, kvalitetnim sadržajima, suvremenim izvorima i korištenju novim tehnologijama kao odgovoru na brojne izazove u učenju te njihovoj važnosti u procesu cjeloživotnog učenja. 

Srijeda, 28. rujna

Izradi čuperak od vune pom-pom

U okviru programa TIM, redovite tjedne aktivnosti za djecu osnovnoškolskog uzrasta u organizaciji Knjižnice, na Dječjem je odjelu održana radionica Izradi svoj čuperak od vune pom-pom u okviru koje su djeca izrađivala straničnike kojima će se koristiti u knjizi koju čitaju. U radionici su sudjelovala djeca osnovnoškolskog uzrasta koja su imala priliku upoznati vještinu namatanja vune i osnovne tehnike heklanja. 

Četvrtak, 29. rujna

Upotreba pametnih telefona za treću životnu dob

U suradnji Gradske knjižnice i Pučkog otvorenog učilišta Obris u Dvorani znanja održana je radionica za osobe treće životne dobi, u okviru koje su se polaznici upoznali s funkcijama i mogućnostima pametnih telefona poput pristupa internetu, snimanja fotografija i zvuka te instaliranja i korištenja suvremenim komunikacijskim alatima. 

Brojnim aktivnostima namijenjenima različitim uzrastima, od najranije do treće životne dobi, kojima se nastojalo skrenuti pažnju na važnost svih oblika obrazovanja u Gradskoj je knjižnici tako zaključen 16. Tjedan cjeloživotnog učenja.