Print this page

Događanja

E-knjiga za slijepe


Kategorija: Općenito
E-knjiga za slijepe

18.10.2016. ugostili smo kolege knjižničare iz Hrvatske knjižnice za slijepe. Predstavili su nam svoju uslugu "E-knjiga za slijepe" .  Knjige iz ove knjižnice može se posuditi preko interneta, nakon kratkog postupka upisa, i to bilo kada i od bilo kuda, što je svakako velika prednost za sve korisnike.

Usluga preuzimanja knjiga s našeg servera funkcionira unazad godinu, interes je sve veći, a time se  i pojavljuje i novi  tip korisnika, osim za slijepe tu su i oni koji imaju drugih teškoća u čitanju, kao npr. djeca s disleksijom – rekla je Sanja Frajtag, ravnateljica Hrvatske knjižnice za slijepe, dobitnica ovogodišnjeg priznanja „Knjižnica godine“.

O tome kako postati član i koristiti se uslugom e-knjige govorila je Jelena Lešaja, voditeljica odjela za posudbu. Kako je rekla, knjižnica za slijepe (www.hkzasl.hr) ima već oko tri tisuće članova, a svaki drugi ove knjige često posuđuje. - Jedna četvrtina je prešla na ovu uslugu internetskog preuzimanja. Naš korisnik u prosjeku posudi 6,4 naslova, tako da slijepi puno više, uvjetno rečeno, čitaju knjige nego ostali - rekla je Jelena Lešaja. Uz to ova knjižnica ima i svoju produkciju, godišnje oko 150 novih naslova.  O tome kako slijepa osoba može koristiti uslugu e-knjige predstavila je Danijela Marušić.

 

Iz medija:

Do e-knjige se može brže i lakše nego do bilo koje druge

¨U prosjeku slijepe i slabovidne osobe više čitaju od osoba dobrog vida¨