Print this page

Događanja

Književna poslastica Čitateljskog kluba - "Velika ispovijed“


Kategorija: Općenito
Književna poslastica Čitateljskog kluba -

06.11.2017. Čitateljski klub Gradske knjižnice i čitaonice Požega organizirao je književnu poslasticu u Mjesecu hrvatske knjige. 
Jasminka Frleta Botica rođena je u Slavonskom Brodu 1959. godine. Školuje se u Garčinu, Slavonskom Brodu, Rotterdamu i Zagrebu. Ambicije za samoostvarenjem i dokazivanjem vrijednosti žene u pretežno muškom poslovnom svijetu, što vidi kao svoju misiju, odvode je preko Slovenije u Nizozemsku. Danas živi i radi kao strojarska inženjerka u okolici Rotterdama.

Još u djetinjstvu razvija ljubav prema pisanju, ali tijekom studija i velikog dijela poslovnog života zaboravlja je. Kroz autobiografiju Vlak života, koju piše za dar roditeljima povodom 50. godišnjice braka, ponovno je otkriva. Ohrabrena pozitivnim reakcijama, upušta se u projekt Velike ispovijedi.

Pisanje joj je sada jedan od hobija koji joj pomažu u ostvarivanju ravnoteže i u raspodjeli životne energije. Osim pisanja voli putovati, upoznavati nova mjesta, ljude i kulture, plesati, čitati i dobro jesti.

U Požegi nam je predstavila knjigu Velika ispovijed:

Tri generacije žena – od četrdeset do devedeset godina – i tri za autoricu geografski važne sredine – Slavonija, Dalmacija i Zagreb – vremenske su i prostorne odrednice Velike ispovijedi, druge knjige Jasminke Frlete-Botice, u kojoj joj sjajno polazi za rukom ispisati začudan presjek najrazličitijih, svih odreda fascinantnih, a iskrenih i stvarnih života. Vremenski i prostorni okviri snažno se isprepliću u slagalicu života, smrti, ideala, očekivanja, razočaranja, nade i borbe žena u pretežno patrijarhalnim, promjenama nesklonim sredinama, kompleksnim obiteljskim vezama i različitim sustavima vrijednosti.

Na pitanja kako se život mijenjao, kako se žene kroz generacije nose s ustaljenim normama, tko ih je promijenio, odakle crpe snagu da se nose s prošlošću, ali i svakodnevnim preprekama što ih život donosi, autorica nudi odgovore skrivene u 26 potresnih, začuđujućih, ali i blagih, duhovitih, pozitivnih priča čija snaga leži upravo u njihovoj autohtonosti, u iskrenom ispovijedanju stvarnih žena: naših prijateljica, sestara, majki i baka.

Na putu u središte sebe i u potrazi za odgovorima, Jasminka Frleta-Botica razgovara s trideset i trima ženama iz različitih gradova i sela u Hrvatskoj u želji da složi osobni mozaik; satkan od života samoga, od uspomena, sjećanja i emocija. Njezine joj sugovornice i suputnice u tome uvelike pomažu – s punim se povjerenjem predaju, otvaraju te prepričavaju svoje živote – nevjerojatne priče žena koje su ujedno bolne i utješne, snažne i meke, tragične i humorom obojene. Premda naoko obične osobe o kojima se nikada nije pisalo, sve su te žene dio hrvatske povijesti, jer su se tiho, a ustrajno borile, jer su nesebično utrle put budućim naraštajima i stoga su u punom smislu riječi junakinje, ne samo knjige Velika ispovijed već i junakinje stvarnih života, borbe za žensku ravnopravnost i mjesto u društvu.

Frleta-Botica svoju je prozu pisala strpljivo, s mnogo empatije i razumijevanja, te zadržavala svoj glas do samoga kraja, pruživši na taj način priliku za ispovijed onima koje ju dosad možda nisu ni imale. Na koncu i sama progovara i dijeli svoju priču, onu koja ju je, naposljetku, i navela da promišlja, prisjeća se, istražuje, slaže, pa ispiše ovu zbirku prepunu istinskog života, onakvog kakav jest – i dobar i gorak.

Iz medija

"Velika ispovijed“ - priče 33 žene različite životne dobi iz različitih sredina

Priče o ženama koje svojom borbenošću drže tri “ćoška” kuće