Print this page

Događanja

Preseljenje knjižnice zbog radova na adaptaciji zgrade


Kategorija: Općenito
Preseljenje knjižnice zbog radova na adaptaciji zgrade

07.05.2019. započeli smo proces preseljenja knjižnične građe zbog radova na adaptaciji prostora stare zgrade. Uspješnom preseljenju prethodilo je pripremanje knjiga i ostale knjižnične građe koja će biti prenesena u prostor privremene knjižnice.

Zajedničkim snagama djelatnika Gradske knjižnice i čitaonice te ostalih ustanova Grada Požege uspješno smo započeli proces preseljenja knjižnične građe. U sklopu projekta Rekonstrukcije i dogradnje Gradske knjižnice i čitaonice Požega započinju radovi u prostorima stare zgrade, a Knjižnica privremeno s knjižničnom građom od 11.700 odabranih naslova, seli u obližnji prostor u Ulici Antuna Kanižlića 1. Rad u novom prostoru započinje 13. svibnja, od ponedjeljka do petka od 8,00 do 19,00 sati, dok zbog izvanrednih uvjeta knjižnica neće za korisnike raditi od 8 do 10. svibnja 2019. godine.

Iseljenje je krenulo jučer u nazočnosti gradonačelnika Darka Puljašića i njegovih zamjenika.

- Drago mi je da simbolično ovim danom krećemo u završetak projekta koji je počeo davne 2006. godine i do sada je koštao oko 16 milijuna kuna. Predugo i preskupo, ali sada ćemo urediti cijeli prostor stare Knjižnice, te nadamo se, staviti knjižnicu u punu funkciju do početka iduće godine. S ovim danom započinje i jedan novi život knjižnice u starom dijelu jer naši građani, korisnici i ljubitelji čitanja navikli su upravo na taj prostor, ali s uređenjem će dobiti mogućnost za još kvalitetnije korištenje usluga knjižnice. Nadamo se naravno, vrlo brzom otvorenju knjižnice u punom obimu, za potpuni korisnički užitak. - rekao je gradonačelnik Darko Puljašić.

Ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Aleksandra Šutalo naglasila je kako se radi o povijesnom danu za ovu ustanovu.

- Organiziran je lanac ljudi koji prenose knjige iz starog spremišta u novo spremište kako bismo oslobodili taj prostor, a u lancu sudjeluju djelatnici gradskih ustanova, Grada Požege i knjižnice. No, bez obzira na se radove koji su potrebni kako bi rekonstruirali knjižnicu i završili ovaj projekt, našli smo način i na tome upravo radimo kako bi knjižnica neprekinuto radila za korisnike u uvjetima kakve može trenutno ponuditi. U pripremnim radnjama izlučili smo nešto više od 11 tisuća primjeraka građe koja je naš reprezentativni fond po kriteriju traženosti, znači ono što se najviše traži i čita tamo će biti dostupno. Naši korisnici koji budu htjeli neku drugu knjigu, koja nije izlučena u taj fond dobit će ju na zahtjev, bez problema i čekanja. Uvjereni smo kako je ovo najbolji mogući način funkcioniranja s obzirom na ove uvjete i tako će biti dok traju radovi, a očekivanja su kako oni neće trajati dugo. A po njihovom završetku vraćamo se u našu knjižnicu, u dobro poznate prostore. – rekla je ravnateljica.

Fotogalerija

Iz medija:

Gradska knjižnica i čitaonica Požega – Od danas knjižnica radi u privremenom prostoru

Iz ruke u ruku, knjiga za knjigom – privremeno preseljena Gradska knjižnica i čitaonica s odabranom knjižničnom građom

Gradska knjižnica i čitaonica Požega od danas radi u privremenom prostoru

Gradska knjižnica i čitaonica Požega - Počinje uređenje stare zgrade – knjižnična djelatnost za građane se ne prekida ali se ‘seli’ u drugi prostor

Gradska knjižnica i čitaonica Požega - Od danas radi u privremenom prostoru