Print this page

Arhiva događanja

 

Stručno predavanje "Poticanje čitanja kod djece i mladeži"

 

21.11.2012. Županijska matična služba i ove godine je povodom Mjeseca hrvatske knjige u suradnji s Centrom za stalno stručno usavršavanje knjižničara (CSSU) organizirala stručno predavanje. Gđa. Hela Čičko, prof., viša knjižničarka, održala je zanimljivo predavanje "Poticanje čitanja kod djece i mladeži".

Radionica je namijenjena knjižničarima dječjih odjela narodnih knjižnica i knjižničarima osnovnih škola. Na ovom zanimljivom predavanju knjižničari su se mogli upoznati s dobrom praksom iz naših i stranih knjižnica. Razgovarali smo o projektima i događanjima koja su na ovu temu organizirani i u našoj Knjižnici. Također je održana i radionica na temu poticanja čitanja.

Sadržaj:
Uloga knjižnice u razvoju kulture čitanja. Pedagoško-animacijski rad s djecom i mladima u Hrvatskoj i svijetu: kraći povijesni pregled. Projekti za poticanje čitanja i projekti za poticanje knjižnične pismenosti: suvremeni europski trendovi i Hrvatska. Suradnja knjižnice i škole.

________________________________________

CSSU predavanje o programima poticanja čitanja osoba treće životne dobi

22.11.2012. Županijska matična služba u suradnji s Centrom za stalno stručno usavršavanje iz NSK,  Zagreb organizirala je predavanje: "KNJIŽNIČNI PROGRAMI I POSEBNI PROGRAMI POTICANJA ČITANJA ZA OSOBE TREĆE ŽIVOTNE DOBI, OSOBE SMJEŠTENE U DOMOVIMA UMIROVLJENIKA, BOLNICAMA I STACIONARNIM USTANOVAMA".

Predavačice: Mr.sc. LJILJANA SABLJAK, knjiž. savjetnica, Gradska knjižnica Zagreb

VERONIKA ČELIĆ-TICA, prof., knjiž. savjetnica, NSK Zagreb

U ovom bloku predavanja s pokaznim radionicama govorilo se o primjeni posebnih programa kroz razvijanje suvremenih strategija podizanja razine pismenosti i čitanja za osobe treće životne dobi ali i drugih osoba , te korisnika različitih knjižničnih usluga od dječje dobi do treće životne dobi. Predavanje je namijenjeno svim knjižničarima koji rade s korisnicima te suradnicima iz različitih ustanova i udruga za osobe s posebnim potrebama. Potvrdnice o sudjelovanju na predavanju osigurava CSSU pri NSK Zagreb.

________________________________________

 

Predavanje s radionicom na temu: "Pedagoški rad s djecom i mladima u knjižnici"

Županijska matična služba Gradske knjižnice i čitaonice Požega u suradnji sa Centrom za stalno stručno usavršavanje Nacionalne i sveučilišne knjižnice Zagreb provela je edukaciju i osposobljavanje za sve knjižničare Požeško-slavonske županije. U Čitaonici Gradske knjižnice održano je stručno predavanje s radionicom na temu: "Pedagoški rad s djecom i mladima u knjižnici". Predavač ove , za knjižničare važne teme, bila je dr.sc. Ivanka Stričević iz knjižnice Medveščak . Svi knjižničari su aktivno i sa zanimanjem sudjelovali u radionici , te stekli nova znanja i tehnike koje su im potrebne za rad s djecom i mladima u svojim knjižnicama, a Matična služba takvim aktivnostima provodi svoje zadatke u stalnom stručnom usavršavanju knjižničara ove županije.