Print this page

Događanja

"Knjige na mreži"

Knjižničari Požeško-slavonske županije prisustvovali prezentaciji i radionici pilot-projekta Knjige na mreži http://library.foi.hr/sajam/index.php kojega, kao partneri, zagovaraju MetelWinov tim i knjižničari Općinske narodne knjižnice Drenovci. Cilj je projekta dati još jednu priliku knjigama da dospiju do zajednice koja ih treba baš takve kakve jesu i koja će ih smatrati dobrodošlima, prije nego se odlože u stari papir.  

_______________________________________

„Nove tehnologije u radu s djecom i mladima“

„Nove tehnologije u radu s djecom i mladima“

15.11.2017. Županijska matična služba Gradske knjižnice i čitaonice Požega organizirala je u suradnji s Centrom za stalno stručno usavršavanje knjižničara u RH stručni skup za knjižničare s područja Požeško-slavonske županije i susjednih županija. Predavanje i radionicu „Nove tehnologije u radu s djecom i mladima“ održale su predavačice CSSU-a viša knjižničarka, mr.sc. Alka Stropnik i dipl. knjižničarka Ana Sudarević.

Iz medija:

Knjižničari naše županije sudjelovali na stručom skupu u Požegi

Knjižničari s područja Požeško-slavonske županije učili o novim tehnologijama u radu s djecom i mladima

_______________________________________

Treći knjižnični stacionar u Kaptolu

30.09.2015. otvorili smo knjižnični stacionar s knjižnim fondom većim od 700 knjiga a na raspolaganju je i sva knjižna građa koja s nalazi u Gradskoj knjižnici u Požegi. Knjižnica će raditi utorkom i četvrtkom utorak i četvrtak 10:00-12:00, 17:00-19:00 sati. U prostorima Općine Kaptol smjestila se Knjižnica. U Knjižnici će volontirati Kristinka Ciganović, Snježana Tadijanović. Otvorenju su prisustvovali Kaptolčani i knjižničari. Ideju otvaranja "male knjižnice" podržali su i načelnik Mile Pavičić koji se prvi učlanio u knjižnicu, Aleksandra Pavlović, ravnateljica Gradske knjižnice, voditeljica Matične službe Požeško-slavonske županije Mirjana Franculić.

_______________________________________

Knjižnica u Velikoj

21.09.2015. otvorili smo knjižnični stacionar s knjižnim fondom od 700 knjiga a na raspolaganju je i sva knjižna građa koja s nalazi u Gradskoj knjižnici u Požegi. Knjižnica će raditi utorkom i četvrtkom od 16 do 19 sati. U prostorima Stare ljekarne u Velikoj smjestila se Knjižnica Velika. U Knjižnici će volontirati Antonija Matijević. Otvorenju su prisustvovali brojni Veličani i knjižničari. Ideju otvaranja "male knjižnice" podržali su i načelnik Vlado Boban koji se prvi učlanio u knjižnicu, Aleksandra Pavlović, ravnateljica Gradske knjižnice, voditeljica Matične službe Požeško-slavonske županije Mirjana Franculić.

Iz medija:

I općina Velika dobila svoju knjižnicu

Općina Velika dobila knjižnicu i čitaonicu

_______________________________________


Otvoren je knjižnični stacionar u Jakšiću

12.09.2015. otvorili smo knjižnični stacionar s knjižnim fondom od 550 knjiga a na raspolaganju je i sva knjižna građa koja s nalazi u Gradskoj knjižnici u Požegi. Knjižnica će raditi utorkom i četvrtkom od 16 do 18 sati i subotom od 9 do 11 sati. U prostorima Matice umirovljenika će volontirati Ivana Svjetličić i Marija Pečur. Otvorenju jsu prisustvovali brojni Jakšićani, knjižničari, gostij i folkloraši jer se u Jakšiću odvijala i smotra dječjeg folklora. Ideju otvaranja "male knjižnice" podržali su i načelnik Ivica Kovačević koji se prvi učlanio u knjižnicu, dožupan Ferdinand Troha i Aleksandra Pavlović, ravnateljica Gradske knjižnice, voditeljica Matične službe Požeško-slavonske županije Mirjana Franculić.

Iz medija:

"Ovo je velik dan za Jakšić jer prvi put u povijesti otvaramo vrata prave male knjižnice"

_______________________________________

Tiskovna konferecija povodom otvaranja knjižničnih stacionara u Jakšiću, Kaptolu i Velikoj

10.09.2015. na tiskovnoj konferenciji ravnateljica Aleksandra Pavlović i voditeljica Matične službe Požeško-slavonske županije Mirjana Franculić upoznale su medije i sugrađane o knjižničnim stacionarima koje Knjižnica od idućeg tjedna otvara u Jakšiću, Velikoj i Kaptolu. "To je i naša misija, radi se o velikoj stvari, jer općine na ovaj način svojim građanima osiguravaju uslugu kakvu do sada nisu imali. Može se reći da će ove općine od rujna imati svoje male knjižnice" – rekla je Aleksandra Pavlović, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice na današnjem predstavljanju realizacije projekta za koji su općine osigurale prostor i opremanje, a Knjižnica građu i software za knjižničnu djelatnost.

U knjižničnim stacionarima bit će ljubiteljima čitanja na raspolaganju 500-600 knjiga, ali će uz upisninu od 70 kuna moći koristiti i sve druge usluge Gradske knjižnice i čitaonice Požega. - Niti jedna općina nije do sada imala nikakav oblik knjižnične usluge, stoga proizlazi da ova inicijativa od strane matične knjižnice predstavlja vrlo racionalan način pružanja knjižnične usluge – naglasila je Mirjana Franculić, voditeljica Matične službe Požeško-slavonske županije.

 Uspješna suradnju načelnika općina Velika, Kaptol i Jakšić s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Požega rezultirala je širenjem mreža knjižnica u Požeško-slavonskoj županiji što je i jedna od osnovnih zadaća Županijske matične službe.

 Iz medija:

Općine dobile knjižnične stacionare:¨Ovo je poticaj, u županiji se vrlo malo čita¨

U Jakšiću, Velikoj i Kaptolu otvaraju se knjižnični stacionari

Stanovnici općina Jakšić, Velika i Kaptol dobit će do kraja mjeseca knjižnične stacionare

_______________________________________

Tiskovna konferencija - knjižnični stacionari

Na tiskovnoj konferenciji 29.06.2015. Gradska knjižnica i čitaonica Požega upoznala je sugrađane kako se od jeseni kreće s projektom knjižničnih stacionara u Velikoj, Jakšiću i Kaptolu. Riječ je o svojevrsnim dislociranim knjižnicama koje će čitateljima omogućiti posuđivanje knjiga u svojim sredinama.

Također se kreće i s projektom mini knjižnica. Bit će smještene na tri lokacije u gradu: Babinom Viru, Rekreacijskom centru i parku kod Zvečeva pored spomenika Nikoli Tesli.

Iz medija:

Uskoro kreću projekti mini knjižnice i knjižnični stacionari

Čitajte, jer vam znanje ne može nitko oduzeti" - moto je ljeta u Gradskoj knjižnici

Članarina za nezaposlene upola jeftinija; od jeseni knjižnice i u općinama

_______________________________________

Predavanje i radionica "Uloga školske knjižnice u programskoj diferenciranosti koja se odnosi na darovite učenike"


Županijska matična služba Gradske knjižnice i čitaonice Požega i Centar za stalno stručno usavršavanje knjižničara u RH 04.12.2014. u Čitaonici Gradske knjižnice organizirali su stručno predavanje za školske knjižničare, stručne suradnike u školama, učitelje, pedagoge, psihologe i logopede Požeško-slavonske županije. Predavanje i radionicu „Uloga školske knjižnice u programskoj diferenciranosti koja se odnosi na darovite učenike“ održale su:

- Mira Zovko, prof., viša stručna savjetnica za školske knjižnice u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta

- Veronika Čelić-Tica, prof., knjižničarska savjetnica za školske knjižnice u NSK-a

- Željka Butorac, prof. logopedinja

 Ishodi učenja: Budući da su razredni odjeli sastavljeni od učenika različitih sposobnosti, rad s darovitom djecom mogao bi se odvijati u knjižnici. Za uspješan rad s darovitim učenicima potrebna je suradnja roditelja, škole i stručnog tima.

Zahvaljujemo se svim sudionicima !!!